Over wetenschappelijke publikaties op de elektronische snelweg

De aërodynamica van de gemotoriseerde koets

Frédérique Harmsze

Iedereen heeft tegenwoordig zijn mond vol van de elektronische snelweg en electronic publishing. Het daadwerkelijke gebruik van de nieuwe technologie voor een substantiële verbetering van de wetenschappelijke communicatie is de volgende stap. In het project Communicatie in de Natuurkunde werken we aan de aërodynamica van het vehikel waarin we onze wetenschappelijke informatie die snelweg op sturen. Want een gemotoriseerde koets, is nog geen optimale auto. Een schets van de hype en de heibel, de haken en ogen, in de opkomst van het elektronische artikel.

Van dit artikel verschijnt er een papieren versie als tweeluik in het meinummer en het juninummer van de Afleiding, het facultaire maandblad van de Faculteit Wiskunde, Informatica, Natuurkunde en Sterrenkunde. De titel van het eerste deel is "Wel en wee op het WWW". Deze elektronische versie, beschikbaar via de URL http://www.phys.uva.nl/projects/commphys/papers/snelweg/inhoud.htm, is iets uitgebreider en voorzien van hyperlinks naar voorbeelden en andere referenties, waaronder met name de home page van ons project `Communication in Physics' en ons glossarium met termen en afkortingen omtrent electronic publishing en aanverwante zaken.

Onderaan ieder onderdeel vindt u de pijlen van de wandelroute, waarmee u lineair door dit elektronische artikel kunt lopen. Met behulp van de hyperlinks in de tekst of de hypertext inhoudsopgave (die ook toegankelijk is vanuit ieder onderdeel) kunt u uw eigen traject bepalen.

. -----

Inhoud:


Last modifications on: 27-5 1996